Sector
STADHUIS - ADMINISTRATIE 
MUSEA - RECREATIE - CULTUUR 
SPORT - TOERISME - VERKENNEN
BIBLIOTHEEK

Stad Sint-Niklaas :
Hoofdstad van het waasland, er zijn veel verborgen pareltjes in deze stad, vertrekkende vanaf de grootste markt van het land kan je al wandelend de vele mooie gebouwen en gevels bezichtigen, ook het stadhuis en kerken zijn imposant.  De grote markt werd in 2004 heraangelegd met een grote ondergrondse parking.  De stationsstraat is ook onlangs gerenoveerd en opnieuw zeer aantrekkelijk en verkeersvrij, dus aangenaam vertoeven in het centrum van Sint-niklaas.

Bezienswaardigheden :  Art deco, Sint-Niklaas is toonaangevend wat deze opmerkelijke bouwstijl betreft.  De gevels in Sint-Niklaas zijn getuigen van de geschiedenis van de stad. Omdat Sint-Niklaas zoveel meer is dan de grootste markt, loont het erg de moeite de gebouwen te bekijken en de stad écht te leren kennen. Stadhuis, het neogotisch stadhuis van Sint-Niklaas dateert van 1878.  Dit statige gebouw met belforttoren en beiaard bekroont de Grote Markt. Vóór het stadhuis waakt Sinterklaas, de patroonheilige van de stad.  Het interieur is sober, maar toch plechtig en beslist een bezoek waard.  In de hal begroet het gigantische standbeeld van de cartograaf Mercator u.  Neem zeker eens een kijkje in de trouwzaal, waar u een schitterend uitzicht heeft op de Grote Markt.  Cipierage en Oud Parochiehuis, beide gebouwen, gelegen op de Grote Markt, bewijzen dat Sint-Niklaas al in de middeleeuwen een centrumfunctie vervulde.  De panden werden opgetrokken in de 17de eeuw, toen het dorp uitgroeide tot de hoofdstad van het Land van Waas.  Het parochiehuis was het eerste stadhuis, de cipierage deed dienst als de zetel van de rechtbank. Momenteel vind je in deze gebouwen de dienst toerisme en het toeristisch bezoekerscentrum ‘info.waasland’ (vrij toegankelijk).
* Sint-Nicolaaskerk, deze kerk kan niet anders dan op het Sint-Nicolaasplein liggen, op een steenworp van de Grote Markt.  Zij dateert uit de dertiende eeuw en pronkt met een fraai interieur en een verbluffende kerkschat (betalend).  Ze is dagelijks vrij toegankelijk tussen 9.00 en 11.30 uur.  * Onze-Lieve-Vrouw-kerk, op het gelijknamige plein in het stadscentrum staat deze monumentale kerk uit de periode 1840-1896.  Boven op de toren prijkt een zes meter hoog, verguld Mariabeeld.  De kerk, getooid met magnifieke muurschilderingen, is op weekdagen gratis toegankelijk van 9.00 en 11.30 uur.  Castrohof, dit fraaie gebouw ligt nabij het H. Heymanplein omgeven door groen en blinkt uit door mooi speklaagmetselwerk en enkele opmerkelijke schouwen (niet toegangelijk voor het publiek).  * Kasteel Walburg, de prachtige waterburcht is gelegen in het R. De Vidtspark en is het makkelijkst bereikbaar langs de Walburgstraat. Ze herbergt o.a. een taverne en een heerlijk terras naast multifunctionele ruimten.  * Moelandkasteel, het gerestaureerde kasteel in de Hospitaalstraat behoort tot het Algemeen Ziekenhuis Nikolaas en is vermaard om zijn merkwaardige Egyptische Zaal, zijn kleurrijke voorgevel en het schitterend smeedwerk (enkel toegankelijk voor groepen).  Witte Molen, deze achthoekige bakstenen grondzeiler uit de 17de eeuw waakt over de omliggende woningen en groenzones (Gladiolenstraat 2). Parmantig pronkt hij op een heuvel en weerkaatst de zonnestralen met zijn leien dakbedekking.  De molen werd vakkundig gerestaureerd en is niet alleen draai- maar ook maalvaardig.  De enthousiaste molenaar geeft om de 14 dagen op zondag tussen 14.00 en 18.00 uur uitleg en demonstraties (gratis).
Alle info bij de dienst toerisme, Grote Markt 45, Sint-Niklaas. Alle weekdagen geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Tussen half mei en half september ook tijdens weekends en op feestdagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Economie : Er is lang een grote industriële activiteit geweest, de textielindustrie , rond 1760 begon de eerste industriële katoenweverij te werken.  Het was de start van een intensieve ontwikkeling van de textielproductie, die Sint-Niklaas omstreeks 1830 transformeerde tot de voornaamste Oost-Vlaamse industriestad na Gent en die einde 21e eeuw zo goed als volledig verdwenen is. De nijverheid kenmerkte zich door een bloeiende breisector. Verschillende grote bedrijven kenden dan hun bloeiperiode: Scheerders van Kerchove en ook Nobels-Peelman. Vandaag is het historische centrum voornamelijk geëvolueerd naar een winkel- en dienstencentrum.  Door het openen van het waasland shopping center in 2002 aan de rand van de stad kreeg de middenstand echter zware klappen, met een leegstand die jaren aansleepte. Vanaf 2005 beoogt de stad een heropleving van het centrum, met als belangrijkste project de heraanleg van de grote markt en de Stationsstraat als voetgangersgebied.  Sint-Niklaas ligt vlakbij de grote economische knooppunten van Antwerpen (20 km), Gent (30 km) en Brussel (50 km). De stad heeft daarmee een strategische ligging in Vlaanderen en is goed bereikbaar via de E17 en de E34.  Ook ZeeuwsVlaanderen is slechts 15 km ver.  Het station van Sint-Niklaas, op de spoorlijn Antwerpen-Gent, ligt op wandelafstand van de Grote Markt. Er zijn ook verschillende industrie parken met tal van bekende ondernemingen, de verschillende economische sectoren in de stad zijn in totaal goed voor ruim 35.000 arbeidsplaatsen.

Mobiliteit :  De industriezones en ambachtelijke zones zijn allemaal erg vlot bereikbaar, dankzij hun ligging vlakbij de E17.  De Vlaamse overheid investeert in grote infrastructuurwerken om het doorgaand verkeer vlotter rond de stad te leiden.  Aan de westkant van de stad werd de N41 doorgetrokken tot voorbij de spoorlijn Antwerpen-Gent.  Ten oosten van de stadskern werd in 2014 een nieuwe verbindingsweg aangelegd tussen de E17 en de Singel van Sint-Niklaas, langsheen de spoorlijn Sint-Niklaas – Mechelen.
Er zijn frequente trein verbindingen vanuit o.a. richtingen : Antwerpen, Gent, Brussel, Lokeren, Mechelen, Aalst.  De bushaltes bevinden zich op de grote markt en aan het station.  
 


 
    
 
  LOGIN


LOKAALWEB Media
Leopold II Laan 35
9200 Dendermonde
052.20.06.62
0470.20.06.00
info@lokaalweb.be